Veelgestelde vragen

  • > Wat is buxusmot?
  • De buxus rups of buxusmot is een insect die buxusblaadjes aantast. Sinds 2010 is de buxusmot gevestigd in Nederland. Dit insect is vermoedelijk meegekomen via import van buxus uit Azië. Omdat de rupsen meerdere keren per jaar voortplanten, kunnen ze erg veel schade veroorzaken. Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt, worden de buxusrupsen actief en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten.

  • > Hoe herkent u de buxusmot of rups?
  • De buxus rups valt te herkennen aan haar zwart met felgroene kop. Het lichaam van de buxus rups wordt gekenmerkt door een patroon van zwarte stippen en lichte strepen over de lengte van de rups. Een volgroeide rups kan rond de 4 centimeter lang worden. Een pasgevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruine strepen en vlekken. De pop van een buxusmot is ongeveer 1,7 cm groot. De buxusmot is te herkennen aan de witte vleugels met een bruine rand. Een buxusmot leeft om en nabij de 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad de buxus.

  • > Welke schade richt de buxusmot aan?
  • De schade van de buxusmot is vooral te zien aan dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Omdat de buxusmot haar eitjes aan de onderkant van het blad van de buxus zetten, vreten de gevormde buxus rupsen eerst de onderkant van het bladmoes weg. Hierdoor is de eerste schade meestal lastig te zien. Hierna begint de buxus rups de bladeren aan elkaar te spinnen, waardoor de schade steeds meer opvalt. De buxus rups kan het gehele jaar door aangetroffen worden op de buxusplant, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. Doordat er in het gehele groeiseizoen buxus rupsen aanwezig kunnen zijn, krijgt de buxus vaak geen kans om zich te herstellen en zal deze uiteindelijk afsterven..

  • > Wat te doen tegen buxusmot?
  • Het is belangrijk om eerst de schade aan de buxusplant te analyseren. Ook schimmelaantastingen, zoals Cylindrocladium buxicola, veroorzaken zwarte plekken en bladsterfte. Als er erg veel schade zichtbaar is kan je het beste alle sterk aangetaste delen wegsnoeien. Zorg ervoor dat de weggesnoeide delen van de buxus goed worden afgevoerd in gesloten zakken om verdere verspreiding te voorkomen. Een buxusplant groeit daarna weer uit en kan zichzelf herstellen. Het is wel zaak om na het snoeien de buxus te besproeien met bestrijdingsmiddel. De bestrijding van de buxus kan eenvoudig en biologisch. De buxusmot en buxus rups zijn goed te bestrijden met alle diverse insecticiden op basis van Pyrethrum sap (Afrikaanse margriet). Zowel Bayer, Pokon en Ecostyle produceren luizen en rupsen middelen op basis van deze werkzame stof. Zolang de buxus regelmatig besproeid wordt met bestrijdingsmiddel en er zoveel mogelijk rupsen en poppen handmatig worden verwijderd is het goed mogelijk de buxusmot te bestrijden.

  • > Wanneer kan ik het beste mijn buxus snoeien?
  • De eerste snoeibeurt voor de buxus is in het begin van het seizoen, zo begin mei. Het is verstandig de buxus minstens 2 keer per jaar te snoeien, maar voor het mooiste resultaat kan je dit het beste 4 keer per jaar doen. De laatste snoeibeurt vindt plaats in het begin van september, hierna is het niet verstandig de buxus nog te snoeien in verband met de (nacht)vorst die al kan intreden. De buxus kan het beste op een bewolkte dag worden gesnoeid, want door een felle zon kunnen de blaadjes verbranden. Wanneer je toch in de zon gaat snoeien, kan je de buxus het beste besproeien met water en daarna een fleecedoek eroverheen leggen.

  • > Hoe kan ik het beste mijn buxushaag snoeien?
  • Voor een strakke heg kunt u gebruik maken van een touw dat langs de buxushaag gespannen wordt waarlangs gesnoeid kan worden. De bovenkant van de haag dient smaller gesnoeid te worden, zodat de gehele buxushaag genoeg zonlicht krijgt. Wanneer dit niet gebeurt zullen er aan de onderkant van de haag gaten in het bladdek ontstaan.

  • > Hoe kan ik het beste mijn buxusbol of kegel snoeien?
  • Voor een strakke buxusbol of kegel begint u met het snoeien aan de bovenkant. Wanneer je boven de bol gaat staan en de snoeischaar op zijn kop houdt, kunnen er mooie rondingen worden geknipt. Het is verstandig om tijdens het snoeien mee te lopen, zodat je de vorm in de gaten kunt houden. Ook is het goed om tijdens het knippen af en toe van een afstand naar de buxus te kijken om te zien of hij in verhouding is.

Wishpel Buxusmot